Een echo maken, hoe gaat dat in zijn werk? Interview deel II

Datum: 01-04-19

Interview met Tineke Elzinga – DEEL II

Vervolg van het interview met Tineke Elzinga, verloskundige bij verloskundigenpraktijk Wolkom in Drachten. Bij Wolkom doet Tineke de meeste baby-echo’s en we stellen haar een aantal vragen over de ins- and outs van haar werk dat echografie betreft.


Wat vind jij zelf van het uitvoeren van echo’s?

Terwijl ik het doen van echo’s tijdens de opleiding eigenlijk wat saai vond, vind ik het tegenwoordig een van de leukste onderdelen van mijn werk. Je hebt intens contact met de ouders, het is voor hun heel spannend en emotioneel om hun kindje voor het eerst te zien. Voor het eerst het hartje horen kloppen. En dat je daar dan bij mag zijn is heel bijzonder.

De echo’s hebben het vak van verloskundig daarbij echt een extra dimensie gegeven. En ook de medische voordelen worden steeds groter en echo’s zijn niet meer weg te denken uit de verloskundige praktijk.

Zijn er voorbereidingen nodig van de kant van de ouders, waar moeten ze rekening mee houden?

Er zijn een paar handige tips die ik vaak geef:

Neem goed de tijd voor het onderzoek, het is beter dat je de informatie die je hoort van de echoscopist goed kunt verwerken. Haast hebben is geen goed idee, dus kom op tijd.

Schrijf eventuele vragen die je hebt van tevoren op, dan hoef je ze ter plekke niet meer te bedenken.

Wil je met meer dan twee personen komen, bijvoorbeeld een paar familieleden, neem dan eerst contact op met de verloskundige of echoscopist. Meestal is het geen probleem indien men er rekening mee kan houden.

Informeer of je zelf een usb stick mag meenemen voor foto’s of ander materiaal. Soms zijn die wel aanwezig, maar soms ook niet. Bij de pret-echo bureaus meestal wel natuurlijk.

Wat is volgens jou de toekomst van echografie?

Ik zie de rol van echografie alleen maar groter worden. De informatie die uit een echo komt wordt onderdeel van de medische vastlegging in het dossier en wordt daardoor belangrijker. En dat terwijl ook de techniek grote vorderingen maakt. Denk aan video, aan 3 dimensionaliteit, duidelijker vormen zoals het gezichtje, meer diagnosemogelijkheden, enzovoort.

Deze techniek, voor medische of andere doeleinden, staat volgens mij nog maar aan het begin!

Over Tineke

Tineke Elzinga, verloskundige bij WolkomTineke Elzinga, geboren in Drachten en getogen in Eastermar, woont nu in Drogeham met man en twee dochters. Na haar opleiding tot doktersassistente is zij in 2007 gaan studeren aan de Verloskunde Academie in Groningen. De helft van de opleiding bestond uit praktijkgerichte stages in binnen- en buitenland. Zo heeft zij ook stagegelopen in Auckland, Nieuw Zeeland.

Haar laatste stage was bij Wolkom in Drachten en meteen daarna, in de nazomer van 2011, is zij daar als waarnemend verloskundige begonnen. Dat beviel zo goed dat ze, bijna vijf jaar later, mede-eigenaar van de praktijk is geworden.

Tineke vindt het prachtig om het ontstaan van een nieuw leven van dichtbij mee te maken. “Ik zie het als een voorrecht om in deze bijzondere periode zo dicht bij de gezinnen betrokken te mogen zijn.”

Het leuke aan haar werk vindt zij de intensieve en persoonlijke begeleiding van een aanstaande moeder en vader. “Elke zwangere en elke partner heeft een specifieke zorgvraag. Mijn doel is om op een deskundige, professionele manier zorg op maat te leveren.”

Terug naar deel I van het interview.