4d echo

3D of 4D echoscopie?

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen een 3D of 4D echo van hun baby. In feite is een 4D echo niets meer dan bewegende 3D beelden. De vierde dimensie is die van tijd, hetgeen betekent dat je beelden nu in ‘realtime’ kunt zien. Waar bij 3D echografie de beelden zijn opgebouwd uit verschillende 2D echo’s is het bij deze nieuwste techniek mogelijk de ultrasone geluidsgolven direct om te zetten naar een 3D beeld, waardoor men ‘live’ de baby kan zien in de buik. Deze beelden worden rechtstreeks weergegeven op het scherm en soms kun je de baby zien bewegen, ademen of zelfs gapen.

4D video van je baby

De meeste echobureaus bieden naast foto’s ook de live beelden van het scherm aan op een dvd of USB-stick. Hierdoor kun je beelden nogmaals thuis bekijken of aan je familie en vrienden laten zien. Het mooie van de 4D technologie is dat je daadwerkelijk levende en bewegende beelden hebt van je baby. Het kunnen zien van je baby in je buik, terwijl het ademt en beweegt is een geweldige ervaring voor vele ouders. Net als bij een 3D echo is de kwaliteit van de video afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater. Vanwege het feit dat je het meeste vruchtwater hebt tussen de 24ste en 30ste week van je zwangerschap adviseren de meeste bureaus een 4D echo te laten maken in deze periode.

Prijzen van een 4D echo

Voor de live beelden van je baby rekenen de verschillende bureaus allemaal hun eigen prijzen. Het ene bureau rekent bijvoorbeeld extra kosten voor het laten opnemen van de beelden op een dvd (+/- 15 euro) of voor het afdrukken van de foto’s. Terwijl andere bureaus volledige pakketten aanbieden waar zowel de 2D, 3D en 4D echobeelden + foto’s en DVD standaard bij in zitten. Vanwege het feit dat deze nieuwe techniek nog steeds aardig duur is zijn de kosten hiervoor hoger dan die van de oudere 2D techniek. De meeste bureaus rekenen tussen de 80 en 150 euro voor de live beelden van je ongeboren kind. Het is belangrijk om niet alleen de prijzen van de echo’s te vergelijken op deze website, maar tevens enkele voorbeelden van de opnames te bekijken, omdat de kwaliteit van de aangeboden echo’s nog al van elkaar kan verschillen.