2d echo

Echoscopie

Pretecho’s (niet medische echo’s) kunnen worden gemaakt aan de hand van 2D-echo technologie of 3D echo technologie. De 2D echografie, ook wel echoscopie genoemd, maakt gebruik van een techniek waarin reflecterende geluidsgolven via een speciaal computersysteem worden omgezet naar live videobeelden. Vanwege het feit dat ultrasone geluidsgolven niet door lucht reizen wordt de scanner, de zogenaamde transducer, op de buik gehouden door middel van een laag gel. Hierdoor is er geen luchtlaag tussen de buik en de zender en kunnen de geluidsgolven beter worden gereflecteerd. De gereflecteerde geluidsgolven worden vervolgens door een computersysteem omgezet tot een bewegend beeld op een monitor (van 25 tot 150 beelden per seconde). Deze beelden zijn bij een 2D echo zwart-wit, maar het omzetten van geluidsgolven naar beeld gebeurt zeer snel, waardoor de bewegingen van de baby goed kunnen worden gevolgd.

Foto’s 2D Echo

Echobureaus die een 2D pretecho aanbieden, bieden vaak ook de mogelijkheid om de beelden te laten uitprinten of soms zelfs om een video van de beelden naar huis te kunnen meenemen. Op deze zwart-wit foto’s kan men meestal al goed de contouren van het ongeboren kind zien. 2D echo’s kunnen afhankelijk van het echobureau meestal worden gedaan vanaf zeven weken zwangerschap. De beste periode is tussen de 16 en 24 weken zwangerschap, omdat dan de baby volledig in het beeld past, maar toch al in een ver stadium is ontwikkeld. Je kunt dan je ongeboren kind goed zien en je kunt dan foto’s laten afdrukken waarop je hele kind te zien is. In een later stadium kunnen nog wel steeds 2D echo opnames en foto’s worden gemaakt van details van de baby, bijvoorbeeld van het hoofdje.

prijzen 2D Echo

Omdat de 2D echografie de oudste technologie is voor een echoscopie zijn de kosten van een 2D echo lager dan die van een 3D echo. De meeste echobureaus bieden 2D echopakketten aan waarin enkele afdrukken (foto’s) van de beelden of soms zelfs videobeelden zijn ingesloten. Daarnaast zijn er ook bureaus die een 2D echo aanbieden voor een bepaalde lage prijs, maar daarnaast wel weer extra kosten berekenen voor de foto’s of videobeelden van je baby. De prijzen hiervoor variĆ«ren nogal en het is daarom goed om de op deze site vermelde echobureaus met elkaar te vergelijken.
In het algemeen ligt de prijs voor een echo (inclusief foto) tussen de 25 en 60 euro.