echografie monitor

Een echo maken, hoe gaat dat in zijn werk? Interview met Tineke Elzinga

Datum: 25-03-19

Tineke Elzinga, verloskundige bij WolkomInterview met Tineke Elzinga, verloskundige bij verloskundigenpraktijk Wolkom in Drachten. Bij Wolkom doet Tineke de meeste baby-echo’s en we stellen haar een aantal vragen over de ins- and outs van haar werk dat echografie betreft.

Deze week verschijnt deel 1 van het interview, en volgende week deel 2.

DEEL I

Wat is het verschil tussen een pret-echo en een gewone echo?

Gewone echo’s zijn medisch noodzakelijk dan wel wenselijk, en pret-echo’s hebben geen andere aanleiding dan dat de ouders het leuk vinden om hun kindje te zien en daar foto-, video- en geluidsopnamen van ontvangen. Bij Wolkom maken wij voornamelijk medische echo’s. Dit betreft de eerste echo, ook wel ‘vitaliteitsecho’ genoemd, de tweede echo die de ‘termijn echo’ heet en de groeiecho’s. Hieronder zijn de verschillende echo’s vermeld:

  • Tussen 7-9 weken, vitaliteitsecho
  • Tussen 10-12 weken, termijn echo, om de zo goed mogelijk de geboortedatum vast te stellen (wanneer ben je ‘uitgerekend’)
  • Rond de 20 weken, de 20 weken echo, om het kindje te screenen op eventuele problemen
  • Groei-echo, meestal na 28 weken, beoordelen van groei van het kindje

Deze laatste echo wordt meestal gedaan door een gespecialiseerde echoscopist, soms door je eigen verloskundige, indien zij is opgeleid om dit onderzoek uit te voeren. De apparatuur is specialistischer en het onderzoek is grondiger. Natuurlijk kan deze 20 weken wat spanning met zich meebrengen, omdat het kindje gescreend wordt op afwijkingen.

Er zijn ook nog tussentijdse echo’s mogelijk als er vraagtekens zijn omtrent de groei van het kindje, als het te groot of te klein is. Dit noemen we ‘groei-echo’s’ en die kunnen tijdens de gehele zwangerschap gemaakt worden.

Medische echo’s worden vergoed door de verzekeraar en behoren tegenwoordig tot de reguliere verloskundige zorg.

Hoe gaat een bezoek voor een echo in zijn werk?

Een bezoek voor een echo is tegenwoordig gemakkelijk in te plannen, ongeacht of het nu een pret-echo of medische echo betreft. Je gaat alleen of met je partner naar de afspraak waar de verloskundige of echoscopist je ontvangt en jouw situatie kort met je doorneemt. Dit duurt maximaal een minuut of 10 waarna je naar de behandelruimte gaat en gaat liggen op de onderzoeksbank. Dit klinkt ongemakkelijk maar is tegenwoordig een comfortabel meubelstuk. Je ontbloot je buik, een papieren tissue beschermt je kleding tegen de gel die gebruikt wordt voor de echo.

echografie monitorAls je comfortabel ligt zal de echoscopist gel op je buik doen, dit zorgt ervoor dat de transducer contact kan maken met je lichaam, zodat het beeld duidelijker wordt. Zonder de gel zou je eigenlijk niets zien op het scherm want de gel geleidt de geluidsgolven die het beeld vormen. Er zijn overigens twee schermen, een voor jou en je partner/familie en een voor de echoscopist. Je kunt dus gemakkelijk meekijken.

De echo duurt 10 tot 15 minuten, er wordt de tijd genomen om het kindje goed in beeld te brengen en eventuele metingen uit te voeren. Na de echo word je buik schoongemaakt en je maakt je kleding weer in orde. Daarna volgt er nog een korte bespreking in de spreekruimte waar het gaat over je kindje, eventuele vragen die je hebt, en de verdere planning van de zorg.

Er wordt wel eens gevraagd wat het kindje merkt van de echo, en wat we weten is dat een kind er geen last van heeft zolang het geen uren duurt. Vaak reageert een kindje er wel op, en gaat bewegen of draaien.

Volgende week volgt deel II van het interview met Tineke Elzinga van Wolkom.