Tijd voor de pretecho!

Datum: 29-02-24

De 20 weken gepasseerd: het is tijd voor de pret echo!

Gefeliciteerd met jullie aanstaande ouderschap! De reis die jullie tegemoet gaan is gevuld met opwinding, verwondering en talloze nieuwe ervaringen. Een van die ervaringen kan het maken van een pretecho zijn, een spannende kans om jullie baby te zien groeien en bewegen voordat hij of zij wordt geboren. In deze blog zullen we enkele basisvragen beantwoorden over pretecho’s, zodat jullie vol vertrouwen deze bijzondere ervaring kunnen beleven. In de sidebar aan de rechterkant, vind je een lijst met links naar pretecho aanbieders per provincie.

Wat is een pretecho?

Een pretecho, ook wel een niet-medische echo genoemd, is een echografie die wordt uitgevoerd puur voor het plezier en de ervaring van het zien van jullie baby. In tegenstelling tot medische echo’s, zoals de echo’s die worden uitgevoerd tijdens prenatale controles, wordt bij een pretecho niet specifiek gekeken naar de gezondheid van de baby. Het hoofddoel is simpelweg om ouders de kans te geven hun baby te zien bewegen en groeien.

Wanneer kan ik een pretecho laten maken?

Pretecho’s kunnen meestal worden gedaan vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap tot aan de geboorte. Het beste moment voor een pretecho kan variĆ«ren afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en de aanbevelingen van de echografist. Sommige ouders kiezen ervoor om een pretecho te plannen wanneer de baby al wat meer ontwikkeld is en duidelijker zichtbaar is op de echo, terwijl anderen er de voorkeur aan geven om het vroeger te doen om langer van het proces te kunnen genieten.

Hoe verloopt een pretecho?

Een pretecho verloopt vaak op een vergelijkbare manier als een medische echo. Jullie zullen worden uitgenodigd om plaats te nemen op een comfortabele stoel of bank, terwijl de echografist gel op jullie buik aanbrengt. Vervolgens zal een apparaat genaamd een transducer zachtjes over jullie buik worden bewogen, waardoor beelden van jullie baby op een scherm verschijnen. Jullie kunnen kijken terwijl de echografist verschillende delen van de baby in beeld brengt, zoals het gezichtje, de armpjes, de beentjes en soms zelfs de geslachtsdelen als jullie dat willen weten.