Hoeveel kost het om een 3D of 4D pretecho te laten maken?

Datum: 05-05-19

Op onze homepage (in de sidebar aan de rechterkant) vind je een lijst met links naar pretecho aanbieders per provincie. In deze blogpost laten we je zien hoeveel het kost om een 3D of 4D pretecho te laten maken.

Je hebt het vast al gemerkt: er zijn vrij veel verschillende soorten echos: ten eerste heb je echo’s die medisch noodzakelijk of wenselijk zijn, zoals verloskundige Tineke Elzinga in deze blogpost ook uitlegt. Daarnaast heb je pretecho’s: dat zijn echo’s die worden gemaakt omdat ouders het leuk vinden om hun kindje te zien en daar foto- en soms ook video- of geluidsopnamen van te ontvangen. Vaak is het – in tegenstelling tot de medische echo’s – ook mogelijk om daar familieleden of vrienden mee naar toe te nemen.

Wat is het verschil tussen een 3D en een 4D echo?

Een 3D echo is een echo waarbij je je ongeboren kindje in 3D vorm ziet. De techniek is vergelijkbaar aan die van de 2D echo, behalve dat er een hele verzameling 2D foto’s van je kindje worden gemaakt die samen worden omgevormd tot een mooie 3D afbeelding.

Een 4D echo is een echo waarbij 3D beeld wordt omgezet naar bewegend beeld. Je kijkt als het ware naar een video van je kindje. Meer informatie over een 4D echo vind je hier.

Omdat toch van dezelfde techniek gebruik wordt gemaakt, wordt een 3D echo meestal in combinatie met een 4D echo aangeboden.

De prijzen van een 3D/4D pretecho

Een pretecho wordt gemaakt zonder medische aanleiding. Daarom zijn de kosten hiervan voor eigen rekening. Verschillende verloskundigenpraktijken of een echografiebureaus in heel Nederland bieden 3D/4D echo’s aan. Beide echo’s kun je op verschillende momenten in je zwangerschap laten maken. Wees je er wel van bewust dat hoe later je de echo laat doen, hoe beter je baby in beeld kan worden gebracht.

Omdat praktijken voor 3D en 4D echo’s speciale apparaten nodig hebben, liggen de prijzen ervan hoger dan die van een 2D echo. De prijs is onder andere afhankelijk van de duur van het consult, het aantal foto’s dat gemaakt wordt en hoe je de foto’s en video meekrijgt. Bij sommige praktijken krijg je bijvoorbeeld een aantal afgedrukte foto’s mee, in andere gevallen ontvang je alles digitaal.

Meestal duurt een consult zo’n 30 tot 40 minuten en ontvang je een USB stick met alle foto’s (zo’n 15 tot 20) en een video. De prijzen liggen rond de 110 tot 150 euro.