Ga jij de babykamer inrichten? Lees onze 10 tips!

Datum: 03-08-16

Ben jij zwanger? Superleuk en natuurlijk gefeliciteerd! Eén van de vele leuke dingen van zwanger zijn is de voorpret. Is het kleintje in jouw buik een jongen of een meisje? Hoe ziet hij of zij eruit? Hoe zou het zijn om zo’n minimensje te mogen opvoeden?

En bij al die vragen komen ook nog het praktische aanschaffen van alle nodige spullen. Het eerste pakje, de meubeltjes voor in de babykamer, heerlijk geurende baby verzorgingsproducten, mini luiers en ga zo maar door. Ben jij al druk met het inrichten van de babykamer? Dan zijn onderstaande tips heel fijn.

1: Kleuren

Wist je dat baby’s moeilijk kunnen slapen als ze vanuit hun bedje allemaal drukke kleuren zien? Houd de kleur van de babykamer daarom rustig. Gebruik zachte kleuren en niet teveel harde contrasten. Weet je al of je een jongen of een meisje krijgt? Dan zijn de kleuren zachtblauw en zachtroze natuurlijk voor de hand liggend, maar er zijn ook prachtige unisex kleuren zoals geel en mintgroen ook leuk!

2: Bedje

Veel ouders kiezen er in het begin voor om hun kleintje in een wiegje te leggen. Wiegjes zijn vaak makkelijk te verplaatsen en hierdoor kun je je baby op allerlei plekken in huis te slapen leggen. ’s Nachts kun je de wieg op jullie eigen kamer zetten zodat de baby dichtbij is. Makkelijk tijdens de nachtvoedingen!

Heb je geen plek voor een wiegje? Of leg je je baby liever direct in het ledikant? De aanschaf van een wiegje is natuurlijk niet perse nodig. Let bij de aanschaf van een ledikant op een aantal belangrijke dingen zoals veiligheid. De lattenbodem moet verstelbaar zijn en een houten ledikant moet uiteraard splintervrij zijn. Lees hier meer over de veiligheid van een baby-bedje.

3: Commode

Een commode is een onmisbaar meubelstuk in de babykamer. Dit kastje gebruik je om je baby op te verschonen en te wassen. Alle belangrijke spullen zoals luiers, verzorgingsproducten, hydrofiele luiers, washandjes en lakentjes kun je hier in opbergen. Let op dat je makkelijk bij alle producten kan als je kindje op de commode ligt. Je moet je kleine altijd vast kunnen houden. Je weet maar nooit wanneer je baby voor het eerst besluit om te rollen!

4: Kast

Je kleintje krijgt waarschijnlijk heel veel verschillende kleertjes. Rompertjes, broekjes, shirtjes, vestjes, sokjes, pyjama’s en ga maar door. Waarschijnlijk heb je al verschillende maten en ook is het handig om extra te hebben. Je zult merken dat je kleine regelmatig schone kleren nodig heeft. Veel spugen en luierongelukjes zijn niet raar.

Om al deze kleertjes en andere dingen zoals dekentjes en slaapzakjes in op te bergen is een handige kast onmisbaar. Zoek een praktische met genoeg hang- en legruimte. De kast is samen met de commode en het ledikant het meest aanwezige meubelstuk in de babykamer. Het is daarom mooi als deze drie goed bij elkaar passen. Je kunt natuurlijk een set kopen, maar je kunt ook zelf meubeltjes bij elkaar zoeken.

5: Stoel

Vooral in de eerste maanden zul je ’s nacht je kindje regelmatig moeten voeden. Hoe fijn is het dan als je samen met je kleine in een heerlijke stoel kunt zakken? Leg fijne kussens en een warm kleedje in de stoel zodat jullie lekker warm blijven.

6: Badje

Als je het badje op een steun in de babykamer zet, kun je je kleintje gemakkelijk wassen. Daarna kun je hem of haar direct op de commode in een handdoek wikkelen. Zo hoeft de baby niet te lang in de kou te blijven. Je kunt voor een ‘gewoon’ babybadje kiezen, maar je kunt ook kiezen voor een tub. Dit is een soort emmer waar je kindje inzit. Dit voelt een beetje alsof hij of zij nog in de baarmoeder zit en daarom is deze manier van badderen erg comfortabel.

7: Opbergruimte

Vergeet bij het babykamer inrichten zeker niet dat je opbergruimte nodig hebt. Voorkom rondzwervende knuffels en speelgoed! Berg alles op in bijvoorbeeld een leuke krat of in een grote mand.

8: Nachtlampje

Een klein nachtlampje is erg handig. Vooral als je baby ’s nachts nog een voeding nodig en je het niet al te licht wilt maken op de kamer. Misschien vind je baby het ook fijn om ’s nachts niet helemaal in het donker te liggen. Ook kun je met een mooi lampje natuurlijk nog meer stijl aan de kamer geven.

9: Gordijnen

Belangrijk en onmisbaar bij het babykamer inrichten: de gordijnen! Kies voor gordijnen met een mooie stof die passen bij de rest van de babykamer. Met een verduisterend rolgordijn houd je felle zonnestralen tijdens slaapjes overdag tegen. Ook is het zo ’s ochtends in de zomer toch nog langer donker en kun je het ’s avonds in de zomer goed donker maken wanneer het buiten nog licht is.

10: Accessoires

Bij het babykamer inrichten komen de accessoires als laatste aan bod. Leuk het kamertje op met mooie posters, lieve knuffels of originele letterslingers. Hang een plankje op waar alle boekjes op kunnen staan. In het toevoegen van accessoires kun je helemaal je ei kwijt. Let wel op dat het kamertje niet te druk wordt en dat alles past bij de door jouw gecreëerde stijl.