1 Week zwanger

We beginnen met tellen

Eigenlijk is de eerste week van de zwangerschap een hele bijzondere week. Als je 1 week zwanger bent, ben je namelijk eigenlijk nog helemaal niet zwanger. Het is niet mogelijk om precies te voorspellen op welke dag je zwanger wordt. Bijna niemand weet wanneer de bevruchting plaatsgevonden heeft.

Het is over het algemeen zo dat vrouwen op hun meest vruchtbaar zijn midden in de cyclus. Dan vindt de eisprong plaats. Deze eisprong kan natuurlijk ook op een eerder of later moment in de cyclus komen en dan ben je dus op een ander moment vruchtbaar. Om het makkelijk te houden starten we bij een zwangerschap altijd met tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Daarom kun je zeggen dat je 1 week zwanger bent, maar eigenlijk weet je dan nog niet eens dat je zwanger bent.

De echte zwangerschap begint eigenlijk pas na de eisprong (over ongeveer 2 weken) als de eicel bevrucht wordt. Vanaf de bevruchting duurt een zwangerschap 38 weken en omdat wij vaak al ongeveer 2 weken voor de bevruchting beginnen met tellen gaan we uit van een zwangerschap van ongeveer 40 weken.

Foliumzuur

Ook al ben je nu eigenlijk nog niet zwanger, het is wel slim om gezond te leven en om foliumzuur te slikken. Het is bewezen dat vrouwen en mannen die gezond leven hun ongeboren baby een goede start geven! Foliumzuur verkleint de kans op een baby met aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje, open schedel of een hazenlip. Start met slikken zodra je gaat proberen om zwanger te worden. Slik foliumzuur in ieder geval de eerste 10 weken van de zwangerschap.